Το μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά

kazantzakis5

Εσωτερικό από το μουσείου Καζαντζάκη

Ένας μεγάλος λογοτέχνης γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης, πριν από 133 χρόνια, το 1883 στην σκλαβωμένη Κρήτη, την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Ο Νίκος Καζαντζάκης έμελλε να γίνει σύμβολο της Ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας και να ταράξει, με τη γραφή του, τα νερά του πνευματικού κόσμου της εποχής του  μένοντας διαχρονικός μέχρι και σήμερα, έξι δεκαετίες μετά τον θάνατο του (26 Οκτωβρίου 1957).

kazantzakis1
Ήταν συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και φιλόσοφος με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο. Το έργο του μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες γεγονός που τον έκανε ευρέως γνωστό στο εξωτερικό. Αλλά και στο εσωτερικό υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον ελληνικό λαό.

kazantzakis4
Καταγωγή του, από τη μεριά του πατέρα του, ήταν το χωριό Βαρβάροι, η σημερινή Μυρτιά. Εκεί λοιπόν, δεκαπέντε χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ηρακλείου, όπου ο μικρός Νίκος Καζαντζάκης περνούσε ξέγνοιαστες ώρες επισκεπτόμενος τον παππού του, λειτουργεί από το 1983 το μουσείο του Νίκου Καζαντζάκη.

kazantzakis6
Ιδρυτής του υπήρξε ο σκηνογράφος Γιώργος Ανεμογιάννης ο οποίος με την βοήθεια της Ελένης Ν. Καζαντζάκη αλλά και πολλών ιδιωτών κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα πρώτα προσωπικά μουσεία λογοτεχνών στην Ελλάδα. Το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 27 Ιουνίου 1983 από την τότε υπουργό πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

kazantzakis2

Χειρόγραφη επιστολή 3.12.1943

Μέσα στο μουσείο μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με προσωπικά χειρόγραφα του συγγραφέα, επιστολές, ημερολόγιο, προσωπικά αντικείμενα και ενθύμια από τα ταξίδια του, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, μακέτες σκηνικών και κοστούμια από παραστάσεις έργων και πολλά έργα τέχνης.

kazantzakis3
Η επίσκεψη στο Μουσείο του Νίκου Καζαντζάκη είναι ένα ταξίδι στα προσωπικά μονοπάτια αυτού του σπουδαίου λογοτέχνη που σου επιτρέπει να γνωρίσεις καλύτερα την προσωπικότητα του και να προχωρήσεις στα μύχια της ψυχής και του μυαλού του.

 

ZoumeKriti.gr

Απάντηση