Ορχιδέα, ένα από τα διαμάντια της Κρητικής γης..

DSC_1141

Στην Κρήτη και σε μεγαλύτερο βαθμό στο νομό του Ρεθύμνου, φύονται κάποια από τα πιο σπάνια είδη ορχιδέας. Από τα 350 είδη που υπάρχουν στον κόσμο, τα 130 φύονται στην Ελλάδα και από αυτά τα 70 στην Κρήτη! Μάλιστα 10 από αυτά τα είδη είναι τόσο σπάνια που τα συναντάει κανείς μόνο στη μεγαλόνησο!
Στην περιοχή των Αρμένων, στα χωριά του Βρύσινα αλλά και σε πολλά χωριά της επαρχίας Αγίου Βασιλείου μπορεί να συναντήσει κανείς αυτά τα σπάνια είδη ορχιδέας!

Barlia robertiana - Giant Orchid

Barlia robertiana – Giant Orchid

Τα χρώματα τους είναι πολύ έντονα ενώ το ύψος τους μπορεί να ποικίλει από 10 έως και 90 εκατοστά με τις περισσότερες να κυμαίνονται στα 20-40 εκατοστά. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι αυτό φυτό υπάρχει και στη χώρα μας, αφού ως επί το πλείστον φύονται σε τροπικές χώρες και εδώ τα προμηθεύονται από τα ανθοπωλεία. Ωστόσο πολλά από τα είδη της Κρητικής ορχιδέας κινδυνεύουν με εξαφάνιση γι’αυτό κάθε χρόνο λαμβάνονται μέτρα με σκοπό να προστατευτεί αυτό το σπάνιο είδος ομορφιάς!
Περπατώντας στους αγρούς της Κρητικής υπαίθρου μπορεί να απολαύσει κάνεις αυτή τη σπάνια ομορφιά που σε γοητεύει άπλα κοιτάζοντας τη και που σε ταξιδεύει σε μέρη μακρινά και τροπικά.

ZoumeKriti.gr

Απάντηση