Ντολμαδάκια της Μεγάλης Πέμπτης..

Ντολμαδάκια1

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη…. λίγες μέρες πριν την ανάσταση του Θεανθρώπου. Σαν σήμερα σταύρωσαν τον Χριστό! Κάθε χρόνο οι νοικοκυρές, τηρώντας ευλαβικά το έθιμο που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια στη Κρήτη, φτιάχνουν ντολμαδάκια από φρέσκα αμπελόφυλλα.
Την εποχή αυτή τα αμπέλια βγάζουν τα πρώτα φρέσκα και ξινά φύλλα γεγονός που αποτελεί μιας πρώτης τάξεως καλή ευκαιρία για τις νοικοκυρές να φτιάξουν νόστιμα ντολμαδάκια. Για ποιο λόγο όμως φτιάχνεται αυτό το συγκεκριμένο φαγητό την Μεγάλη Πέμπτη;
Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Παναγία πληροφορήθηκε ότι θα σταυρώσουν τον γιο της έφτιαχνε ντολμαδάκια.
Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, και οι νοικοκυρές αναβιώνουν αυτό το γεγονός την ημέρα της Σταύρωσης!

Ντολμαδάκια2

Συνταγή για νόστιμα ντολμαδάκια:
-ντομάτα
-κολοκύθι
-πατάτα
-κρεμμύδι
-αγκινάρα
-δυόσμο
-αλάτι
-πιπέρι
-ρίγανη
-λεμόνι
-ρύζι
-αμπελόφυλλα

Όλα τα παραπάνω προϊόντα τα τρίβουμε στο ψιλό τρίφτη μεσα σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το ρύζι.
Ρίχνουμε όσο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λεμόνι επιθυμούμε.
Η ποσότητα εξαρτάται από το πόσα ντολμαδάκια θέλουμε να φτιάξουμε.
Με αυτή την γέμιση γεμίζουμε και τυλίγουμε τα ντολμαδάκια ενώ μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε γεμίζοντας και άλλα κηπευτικά (ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κολοκυθο-ανθούς κ.α) φτιάχνοντας έτσι γεμιστά!!

Απάντηση