Ολοκαύτωμα Αρκαδίου: Η εθελοθυσία των Κρητικών που άφησε Ιστορία

Μονή Αρκαδίου 1

Ένα από τα σημαντικότερα δείγματα εθελοθυσίας και αντίστασης κατά των Τούρκων υπήρξε το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου που έγινε στις 8 Νοεμβρίου 1866.

Το Αρκάδι υπήρξε την εποχή της Τουρκοκρατίας το κέντρο αντίστασης των Ρεθυμνίων και χώρος συγκέντρωσης και συνέλευσης καθώς και  λήψης αποφάσεων σχεδιάζοντας πάντα την αποτίναξη του Τούρκικου ζυγού που για διακόσια χρόνια έφεραν στις πλάτες τους.

Το καλοκαίρι του 1866 οι Κρητικοί με τόλμη και αποφασιστικότητα οργανώνουν για άλλη μια φορά επανάσταση κατά του Τούρκου κατακτητή επιθυμώντας την ένωση της μεγαλονήσου με την μητέρα Ελλάδα.

Μονή Αρκαδίου 5

Ο Σουλτάνος στέλνοντας ως εκπρόσωπο και επικεφαλή του στρατού τον Μουσταφά Ναϊλή πασά καταφέρνει να καταπνίξει τις επαναστατικές εστίες στα Χανιά και στη συνέχεια να κατευθυνθεί προς το Ρέθυμνο και πιο συγκεκριμένα στο Αρκάδι. Εκεί, στην ιερά Μονή οπλισμένοι Κρητικοί καθώς και γέροντες και γυναικόπαιδα, κλεισμένοι μέσα από τα τείχη περίμεναν τους Τούρκους και να παραδοθούν στη μάχη. Από τους 1000 περίπου Κρητικούς που ήταν μέσα, μόνο οι 250 ήταν οπλισμένοι. Κυρίαρχη μορφή υπήρξε ο ηγούμενος της μονής  Γαβριήλ Μαρινάκης.

Μονή Αρκαδίου 3

Το απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου ο Μουσταφά πασάς με 15000 χιλιάδες στρατιώτες φτάνει έξω από την Μονή και την περικυκλώνει. Μετά την άρνηση των Κρητικών να παραδοθούν, την 8η Νοεμβρίου ξεκινά η επίθεση και αφού δεν έφερε αποτέλεσμα, την επόμενη μέρα ήρθε πυροβόλο από το Ρέθυμνο το οποίο έριξε το δυτικό τείχος με αποτέλεσμα να μπουν οι Τούρκοι στο εσωτερικό της Μονής και αμέσως ξεκίνησαν τη σφαγή. Ο ηγούμενος έπεσε νεκρός πριν από την είσοδο των Τούρκων.

Μονή Αρκαδίου 4

Στη μπαρουταποθήκη της μονής γράφτηκε η τελευταία πράξη αυτού του δράματος που έμελλε να ανάψει σαν φλόγα και να φωτίσει ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Κώστας Γιαμπουδάκης την ανατίναξε σκορπίζοντας τον θάνατο στους Χριστιανούς που ήταν μέσα αλλά και σε πολλούς Οθωμανούς.

Με αυτό τον τρόπο έληξε και αυτή η επανάσταση των Κρητικών η οποία αποτέλεσε και αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Μονή Αρκαδίου 2

Φέτος 150 χρόνια μετά την εθελοθυσία των Κρητικών, όλοι οι Κρήτες, περήφανοι τιμούν τους προγόνους τους που θυσιάστηκαν φροντίζοντας όλοι οι Κρητικοί να έχουν σήμερα την ελευθερία τους.

ZoumeKriti.gr

Απάντηση