Μαργαρίτες: Ο οικισμός της κεραμικής

Στους πρόποδες του Ψηλορείτη και στην επαρχία Μυλοποτάμου βρίσκεται το χωριό Μαργαρίτες.
Οι Μαργαρίτες είναι χτισμένες σε υψόμετρο 300 μέτρων ενώ απέχει από την πόλη του Ρεθύμνου μόλις 27 χιλιόμετρα.
Η ύπαρξη του χωριού χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας αλλά και ακόμη παλαιότερα από τους βυζαντινούς αιώνες, αφού βυζαντινά και στη συνέχεια ενετικά έγγραφα που διασώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, αναφέρονται στον συγκεκριμένο οικισμό.
Οι Μαργαρίτες υπήρξε οικισμός με έντονη ζωή μια και στην αρχή του προηγούμενου αιώνα αριθμούσε 1000 κατοίκους αλλά ακόμη και σήμερα παρόλη τη μείωση του πληθυσμού, συνεχίζει να κάνει έντονη την παρουσίαση του.
Αρχική ονομασία του χωριού φαίνεται να ήταν “Μαγαρίτες” γεγονός που πιστοποιούν πολλές ενετικές απογραφές. Μάλιστα οι Βυζαντινοί αποκαλούσαν “μαγαρικούς” εκείνους που κατασκεύαζαν κεραμικά σκεύη.
Η ιστορία, λοιπόν, αποδεικνύει πως το όνομα του οικισμού οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αγγειοπλαστική, την οποία σε έντονο βαθμό ανέπτυξαν οι κάτοικοι του χωριού.
Η αγγειοπλαστική αποτέλεσε και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να αποτελεί σήμα κατατεθέν του χωριού, αφού ο οικισμός εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει ευρέως γνωστός από την κατασκευή απομίμησης μινωικών αγγείων.
Οι κάτοικοι μεταδίδουν από γενιά σε γενιά τις γνώσεις τους πάνω στην αγγειοπλαστική πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο να κρατούν μια περίοπτη θέση στον συγκεκριμένο εμπορικό τομέα.
Η κατασκευή των κεραμικών μινωικών αγγείων σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, την 2η χιλιετία π.Χ, την εποχή που οι Μινωΐτες κυριαρχούσαν στο θαλάσσιο εμπόριο, ενώ τα γραφικά σοκάκια του και η παράδοση που αντιπροσωπεύει το χωριό σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή που κάποιος επιχειρήσει να το επισκεφτεί.

Απάντηση