Άγιος Δημήτριος: Ένα βυζαντινό στολίδι του Ρεθύμνου

Αγιος Δημήτριος 5

Ένα βυζαντινό στολίδι που δεσπόζει με την παρουσία του στο νομό Ρεθύμνου αλλά και σε ολόκληρη την  Κρήτη, ακτινοβολώντας με αυτό τον τρόπο την βυζαντινή τέχνη, αποτελεί ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, δέκα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ρεθύμνου και στο δρόμο προς το Αρκάδι.

Γυρίζουμε πολλούς αιώνες πίσω, στην ύστερη βυζαντινή περίοδο (1081-1453 μ.Χ) μιαν εποχή που η βυζαντινή αυτοκρατορία χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη των τεχνών αλλά και από την οικοδόμηση λαμπρών βυζαντινών οικοδομημάτων.

Ο Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου χτίστηκε τον 11ο μ.Χ αιώνα από τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο.
Πρόκειται για ναό με τρούλο, με κυλινδρικό θόλο και αρκετές καμάρες για στήριξη. Επίσης χαρακτηρίζεται από σταυροειδή αρχιτεκτονική και με τα κενά ανάμεσα στα μέρη του σταυρού χτισμένα κατά σειρά, έτσι ώστε η περίμετρος της τελικά να σχηματίζει ένα παραλληλόγραμμο.

Αγιος Δημήτριος 3

Σύμφωνα με μαρτυρίες των γηραιότερων κατοίκων του χωριού, ο ναός αρχικά ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο αλλά μετά από μια περιπέτεια που πέρασε ένα χριστιανόπουλο, την εποχή της Τουρκοκρατίας, – με το όνομα Δημήτρης – όπου είχε κλειστεί μέσα στο ναό για πολλούς μήνες επειδή διώκονταν από τους Τούρκους και τελικά σώθηκε ύστερα από θαύμα, ο ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Δημήτριο.

Για πολλούς αιώνες στολίζει την περιοχή, περνώντας και διάφορες δοκιμασίες αφού κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας δέχτηκε τις αυθαιρεσίες των κατακτητών με αποτέλεσμα να χαθούν οι βυζαντινές τοιχογραφίες αλλά και εικόνες αυτής της περιόδου.

Αγιος Δημήτριος 4

Παρόλα αυτά, όμως, ο ναός σώθηκε ακέραιος μέσα στους αιώνας μέχρι το 2010, όπου μετά από πολύχρονο αγώνα οι κάτοικοι και ο εφημέριος ιερέας του χωριού κατάφεραν να πετύχουν την έναρξη της αναστήλωσης του. Έτσι, στο τέλος του 2013 η αρχαιολογική υπηρεσία τον παρέδωσε πλήρως αναπαλαιωμένο, οδηγώντας τον σε αυτό το μεγαλειώδες θέαμα που εκπροσωπεί σήμερα και  τονίζοντας με αυτό τον τρόπο την βυζαντινή παράδοση και ακτινοβολία που αντιπροσωπεύει. Τον Οκτώβριο του 2014 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ναού,  μέσα στην μεγαλοπρέπεια που του αξίζει και μέσα σ’ ένα κλίμα κατάνυξης και βαθιάς συγκίνησης άνοιξαν οι θύρες αυτού του θρησκευτικού και ιστορικού μνημείου.

Άγιος Δημήτριος 6

Σήμερα ο ναός αποτελεί ένα θρησκευτικό, βυζαντινό και  ιστορικό μνημείο που δεσπόζει στον νομό Ρεθύμνου και ομορφαίνει την μεγαλόνησο. Κάθε χρόνο, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) πλήθος πιστών τον επισκέπτεται αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο την πίστη και την τιμή που του αρμόζει.

ZoumeKriti.gr

Απάντηση