Μονή Αγκαράθου: Μια από της αρχαιότερες της Κρήτης

Agarathou1

Μονή Αγκαράθου

Εκεί που ο Θεός ενώνεται με  την φύση και οι δυνάμεις Του σμίγουν με αυτές του ανθρώπου, εκεί που το ανθρώπινο μάτι δε βλέπει τίποτα παραπάνω από την πράσινη φύση και τον γαλάζιο ουρανό, εκεί σε υψόμετρο 540 μέτρων είναι χτισμένη η Ιερά Μονή Αγκαράθου.

Το ησυχαστήριο της Μονής βρίσκεται στην επαρχία Πεδιάδος, 23 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου.

Agarathou4
Ο ναός της Μονής είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζεται στις 15 Αυγούστου. Ωστόσο ο ναός είναι δίκλιτος και έτσι το άλλο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μηνά και εορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου.
Δεν είναι γνωστό το έτος ίδρυσης της Μονής. Σίγουρα είναι μια από τις αρχαιότερες σε όλη την Κρήτη. Το 1894 ο ναός ανεγέρθηκε από τα θεμέλια στη θέση του παλαιότερου ναού και την ίδια χρονιά έγιναν και τα εγκαίνια.
Ωστόσο το όνομα του μοναστηριού αναφέρεται σε ενετικά έγγραφα του έτους 1532 και σε συμβόλαιο του έτους 1538, γεγονός που δείχνει ότι η ύπαρξη της Μονής μαρτυρείται σίγουρα από την εποχή της Ενετοκρατίας! Επίσης στη βόρεια πύλη της Μονής αναγράφεται η ημερομηνία 1585 ενώ στη νότια πύλη αναγράφεται η ημερομηνία 1583.

Agarathou3

Κατά την περίοδο την Ενετοκρατίας το μοναστήρι υπήρξε τόπος ανάπτυξης των  γραμμάτων και γενικότερα της παιδείας. Μοναχοί που διετέλεσαν ηγούμενοι της μονής κατέκτησαν αργότερα σημαντικούς πατριαρχικούς θρόνους, γεγονός που επιβεβαιώνει το μορφωτικό  επίπεδο και τη εξέχουσα παιδεία που κατείχαν οι μοναχοί του μοναστηριού. Είναι γεγονός πως ονόματα σπουδαίων πατριαρχών συνδέουν το όνομα τους με τη Μονή.

Agarathou5

Της εποχή της Τουρκοκρατίας, η Μονή λειτούργησε πολλές φορές ως καταφύγιο πολλών  χριστιανών αλλά και επαναστατών που διώκονταν από τους Τούρκους, ενώ πολλές φορές το ίδιο το μοναστήρι υπήρξε και λειτούργησε ως φλόγα ανάβοντας το φιτίλι της επανάστασης και ξεκινώντας τον αγώνα κατά Τούρκων από αυτό το σημείο.

Agarathou2

Σήμερα η Μόνη Αγκαράθου αποτελεί έναν σημαντικό προορισμό πολλών επισκεπτών κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους και ιδιαίτερα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου όπου η μόνη εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι ένα ησυχαστήριο μέσα στη φύση που σου προσφέρει γαλήνη και ηρεμία.

ZoumeKriti.gr

Απάντηση