Φορτέτζα, το ενετικό στολίδι του Ρεθύμνου

Οθωμανικό τέμενος (τζαμί)

Ξεχωριστό στολίδι για την πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί το ενετικό κάστρο (Φορτέτζα) που βρίσκεται στο  βορειοδυτικό  τμήμα  της πόλης και δεσπόζει σε αυτό το σημείο εδώ και πέντε αιώνες περίπου!
Το κάστρο της Φορτέτζας κατασκευάστηκε από τους Ενετούς όταν συνειδητοποίησαν ότι κινδυνεύουν από τις αλλεπάλληλες και συχνές επιθέσεις των Σαρακηνών πειρατών!

Η ανατολική πύλη

Η ανατολική πύλη

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1573 και ολοκληρώθηκε μετά από εφτά χρόνια, το 1580 αφού εργάστηκαν εκεί χιλιάδες Κρητικοί και χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες διαφορετικά οικοδομικά υλικά!

Αποθήκη πυροβολικού

Αποθήκη πυροβολικού

Αρχικά το κάστρο προοριζόταν για να χτίσουν στο εσωτερικό του τις κατοικίες τους οι Κρητικοί προκειμένου να προστατευτούν από τις επιθέσεις των εχθρών! Ωστόσο το μέγεθος του δεν ήταν αρκετό ώστε να χωρέσουν οι Κρητικοί με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί ώστε να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες των Ενετών ενώ σε περίπτωση υψίστου κινδύνου έμπαιναν εκεί όλοι οι κάτοικοι της πόλης ώστε να προστατευτούν.

DSC_4269
Το 1646 το Ρέθυμνο κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς χωρίς όμως το κάστρο να υποστεί κάποιες σοβαρές ζημιές!Την εποχή της Τουρκοκρατίας μέσα στη Φορτέτζα οι Οθωμανοί έχτισαν κατοικίες ως επί το πλείστον φτωχικές οι οποίες όμως γκρεμίστηκαν μετά την απελευθέρωση του νησιού.

το τζαμί

το τζαμί

Αργότερα στις αρχές του 20ου αιώνα το κάστρο χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει φυλακές οι οποίες όμως δεν  έμειναν για πολύ εκεί!

Η οικία του Βενετού Διοικητή (Palazzo Publico)

Η οικία του Ρέκτορα (Palazzo Publico)

Σήμερα το φρούριο της Φορτέτζας αποτελεί έναν πρώτης τάξεως τουριστικό προορισμό τον οποίο επισκέπτονται δεκάδες τουρίστες καθημερινά. Μέσα στο κάστρο μπορεί να επισκεφτεί κανείς διάφορα κτίρια που έχουν υποστεί αναστήλωση όπως το τζαμί της Φορτέτζας, η οικία του Ρέκτορα, οι κατοικίες των συμβούλων, η πυραμιδόσχημη πυριτιδαποθήκη καθώς και δύο ναοί που είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Θεόδωρο και στην Αγία Αικατερίνη!

Αγία Αικατερίνη

Αγία Αικατερίνη

Άγιος Θεόδωρος

Άγιος Θεόδωρος

Οι καμάρες στις αποθήκες

Οι καμάρες στις αποθήκες

Σημαντική είναι επίσης και η παρουσία του μικρού  θεάτρου που έχει το όνομα Ερωφίλη, στο οποίο κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις στα πλαίσια του Αναγεννησιακού φεστιβάλ του Ρεθύμνου.

Θέατρο Ερωφίλη

Θέατρο Ερωφίλη

Ολόκληρα τα τείχη του κάστρου διασώζονται ατόφια και το γεγονός  αυτό  το κάνει ακόμα πιο επιβλητικό ενώ βοηθάει ώστε το φρούριο να γίνεται ορατό από όλες τις πλευρές της πόλης. Ακόμη πιο όμορφο φαίνεται το κάστρο κατά τις νυχτερινές ώρες όπου ο ιδιαίτερος φωτισμός του σε  γοητεύει και σε γυρίζει πολλά χρόνια πίσω την εποχή της Ενετοκρατίας όπου η Φορτέτζα και το Ρέθυμνο βρισκόταν σε εποχή ακμής!

 

ZoumeKriti.gr

Απάντηση