Ζυμωτό ψωμί στο ξυλόφουρνο της γιαγιάς

_MRK0286.MOVΤο ζυμωτό ψωμί ήταν μια από τις κυριότερες αλλά και απαραίτητες ασχολίες κάθε νοικοκυράς μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα!
Τα περισσότερα σπίτια διέθεταν το δικό τους φούρνο αλλά και αυτοί που δεν είχαν χρησιμοποιούσαν το φούρνο κάποιου φίλου, γείτονα ή συγγενή!

DCIM100MEDIAΜια φορά τη βδομάδα, λοιπόν, κάθε νοικοκυρά άναβε το φούρνο της και προετοιμαζόταν για να ζυμώσει το ψωμί της εβδομάδας ενώ μία φορά το μήνα έφτιαχνε και παξιμάδι!Επειδή το ζύμωμα ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία που διαρκούσε αρκετές ώρες φρόντιζε η κάθε νοικοκυρά να ζυμώνει μια φορά τη βδομάδα το ψωμί και μια φορά το μήνα αρκετό παξιμάδι!

DCIM100MEDIAΓια να ανάψει ο φούρνος και να έρθει στη κατάλληλη θερμοκρασία ήταν και αυτό μια τέχνη που έπρεπε να τη γνωρίζεις καλά ώστε να έρθει  το επιθυμητό αποτέλεσμα!
Ξεκινούσε, λοιπόν, η νοικοκυρά και ζύμωνε το αλεύρι έχοντας φυλάξει προζύμι από την προηγούμενη φορά . Όταν έφτιαχνε τα καρβέλια που ήθελε τα άφηνε πάνω στη ταβλα να φουσκώσουν και μόλις “ανέβαιναν” αρκετά τότε τα έβαζε στο φούρνο.

DCIM100MEDIAΕν τω μεταξύ άναβε το φούρνο βάζοντας μέσα πολλά ξερά κλαδιά και ξερά λεπτά ξύλα!Μετά  από μια ώρα διαρκούς και μεγάλης φωτιάς ο φούρνος έφτανε στη κατάλληλη θερμοκρασία . Τότε η νοικοκυρά έβγαζε έξω όλα τα κλαδιά και τις στάχτες και τον καθάριζε πολύ καλά με ένα βρεγμένο πανί.

DCIM100MEDIA
Στη συνέχεια έβαζε μέσα όλα τα καρβέλια του ψωμιού ,έκλεινε καλά τη πόρτα του φούρνου και τα άφηνε να ψηθούν!
Η πρώτη παρτίδα ψωμιού ήθελε περίπου μισή ώρα να ψηθεί, αφού ο φούρνος ήταν πολύ ζεστός, η δεύτερη λίγο περισσότερο.

DCIM100MEDIAΑν η νοικοκυρά ήθελε να φτιάξει παξιμάδι, τοτε έκοβε το ψωμί σε μικρά κομμάτια, τα έβαζε μέσα στο φούρνο που ήταν ακόμα ζεστός και έκλεινε καλά την πόρτα του φούρνου.Τα άφηνε εκεί μέχρι την άλλη μέρα και όταν τα έβγαζε ήταν ήδη ξερά!
Έτσι φτιαχνόταν πολύ νόστιμο και υγιεινό ψωμί, κατάλληλο για όλες τις περιστάσεις!
Μια νοστιμιά που οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν φτιαγμένο από τα χέρια της μαμάς ή της γιαγιάς!

ZoumeKriti.gr

Απάντηση