Αρχαία Άπτερα, 3000 χρόνια ιστορίας (Χανιά)

Το φρούριο των Απτέρων

Το φρούριο των Απτέρων

Ταξιδεύοντας πίσω στο βάθος του χρόνου, κατά τη Γεωμετρική εποχή (8ο αιώνα π.Χ.) μπορεί να συναντήσει κανείς την αρχαία πόλη Άπτερα, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Κρήτης κατά την Αρχαιότητα. Ο οικισμός αυτός βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Χανίων και απέχει 15 χιλιόμετρα από αυτήν.
Χτίστηκε σε ύψωμα και έχει θέα τον κόλπο της Σουδας

DSC_8923
Σύμφωνα με τη παράδοση το όνομα της το πήρε από τις Σειρήνες, όταν νικήθηκαν σε ένα μουσικό αγώνα από τις Μούσες στο συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα από την λύπη τους να χάσουν τα φτερά τους. Ωστόσο στη πραγματικότητα, το όνομα της το πήρε από το επίθετο της θεάς Άρτεμης που λατρευόταν στην περιοχή.

Οικία με περίστυλη αυλή

Οικία με περίστυλη αυλή

Η Άπτερα έπαιξε συχνά σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κρήτης. Τη μεγαλύτερη ακμή της γνώρισε κατά την ελληνιστική εποχή ενώ η ζωή της φαίνεται να διαρκεί από την γεωμετρική εποχή έως και τις αραβικές κατακτήσεις όπου και καταστράφηκε εντελώς.

Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Τα νεότερα χρόνια παραπλεύρως του αρχαίου οικισμού οι Τούρκοι έχτισαν δύο φρούρια τα οποία υπάρχουν ακόμη και σήμερα.
Εκτός όμως από τα δύο φρούρια ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει πολλά δείγματα του οικισμού αυτού που άλλοτε δέσποζε με την παρουσία του στα Χανιά.

Τμήμα δεξαμενής

Τμήμα δεξαμενής

Σώζονται περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από το τείχος της πόλης, οι θολωτές δεξαμενές που κατασκευάστηκαν κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, καθώς και το μικρό κατεστραμμένο θέατρο αλλά και τάφοι της μινωικής εποχής . Πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα σώζονται και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Τρίκλιτη θολωτή δεξαμενή

Τρίκλιτη θολωτή δεξαμενή

Αυτά τα αρχαιολογικά δείγματα μαρτυρούν ότι ο οικισμός της Άπτερα υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης που έδινε ζωή για πολλούς αιώνες στην περιοχή.

 

Zoumekriti.gr

Απάντηση