Φαράγγι Αγίου Αντωνίου (Πατσός)

DSC_5107

Στην επαρχία Αμαρίου, είκοσι χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, μπορεί να επισκεφτεί κανείς μια καταπράσινη όαση η οποία αποτελεί έναν από τους κυριότερους προορισμούς γι’ αυτούς που λατρεύουν τη φύση!

DSC_4956
Πρόκειται για το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου ή το Πατσιανό φαράγγι. Το όνομά του το χρωστάει στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εντός του φαραγγιού και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο ή στο πιο κοντινό χωριό, την Πατσό που απέχει από το φαράγγι περίπου τρία χιλιόμετρα!

DSC_4899
Το μέρος αυτό φημίζεται για την πλούσια βλάστηση του, τις πηγές του και για το καθαρό τρεχούμενο νερό που διαθέτει όλο τον χρόνο.
Μέσα στα βράχια του φαραγγιού υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου ο οποίος εορτάζεται στις 17 Ιανουαρίου. Εδώ κατά την αρχαιότητα λατρευόταν από τους Κρήτες ο Κράναιος Ερμής, ο θεός της γονιμότητας της γης και των ζώων.

Το εκκλησάκι του Αγ.Αντωνίου

Το εκκλησάκι του Αγ.Αντωνίου

Σε όλο το φαράγγι κυριαρχεί μια μόνιμη δροσιά, ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού τα μεγάλα πλατάνια και η πλούσια βλάστηση επιτρέπουν σε ελάχιστες ακτίνες του ήλιου να εισέλθουν στο εσωτερικό του φαραγγιού!

DSC_4900
Πρόκειται για έναν πρώτης τάξεως προορισμό χαλάρωσης και ξεκούρασης στον οποίο μπορεί να απολαύσει κάνεις και φαγητό κάνοντας πικ νικ σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο φαράγγι!

DSC_4911
Η διέλευση του φαραγγιού διαρκεί περίπου μια ώρα. Ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από τα σπάνια είδη φυτών, την πλούσια βλάστηση και τις αναβλύζουσες πηγές που θα συναντήσει κατά το μήκος του φαραγγιού και ως την έξοδο του, στο φράγμα των ποταμών.
Το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου αποτελεί μία όαση και ένα μέρος που ομορφαίνει το νομό του Ρεθύμνου και όλη την Κρήτη!

Απάντηση