Το αντικριστό αρνί γεννήθηκε στα όρη της Κρήτης

Αντικριστό1

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των Κρητικών είναι η διάθεση τους για καλό γλέντι συνοδευόμενο πάντα από καλό φαγητό και καλό κρασί!
Το κρέας του αρνιού βρίσκεται στην κορυφή της διατροφής των Κρητών όσον αφορά τη συχνότητα κατανάλωσης του. Ένας τρόπος ψησίματος είναι αντίκρυ από τη φωτιά. Το αντικριστό αρνί δείχνει να προτιμάται από πολλούς Κρητικούς με σκοπό να συνοδεύσει το γλέντι και την παρέα τους.

Αντικριστό2Η χρήση του μαρτυρείται πολλά χρόνια πριν, όταν οι βοσκοί βρισκόμενοι για πολλές μέρες στα όρη το μόνο που διέθεταν ήταν αρνιά, χοντρό αλάτι, κληματόβεργες ή μουρνόβεργες και πολλά ξύλα. Έκοβαν, λοιπόν, το αρνί σε τέσσερα κομμάτια και το περνούσαν με τέτοιο τρόπο από τις βέργες, ώστε πουθενά να μην υπάρχει διπλή στρώση κρέατος.Στη συνέχεια το έβρεχαν (ώστε να κολλήσει το αλάτι), έριχναν πάνω του μόνο χοντρό αλάτι και το τοποθετούσαν απέναντι από τη φωτιά! Η φωτιά έπρεπε να είναι σε σταθερό σημείο και ύψος, ώστε να ψήνει ομοιόμορφα το κρέας . Μόλις το κρέας ψηνόταν από τη μία μεριά, το γύριζαν και από την άλλη.

Γουλίδι αντικριστού

γουλίδι αντικριστού

Την ίδια διαδικασία ακολουθούν και σήμερα οι Κρητικοί, ως επί το πλείστον στα ψηλά χωριά που γνωρίζουν πολύ καλά την τεχνική ψησίματος του. Είναι τόσο εύκολα και περίπλοκο συγχρόνως.
Πολλοί παλιοί θεωρούν τέχνη να ξέρεις να ψήνεις καλό αντικριστό αρνί αφού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και γνώση. Το μυστικό είναι η καλή φωτιά και το χοντρό αλάτι.
Σε πολλές εκδηλώσεις, όπως κουρές, μικρά και μεγάλα γλέντια αλλά και γιορτές έχει καθιερωθεί το αντικριστό αρνί, και αν υπάρχει και καλό κρασί τότε το γλέντι γίνεται ακόμη πιο δυνατό!!

2 σκέψεις για “Το αντικριστό αρνί γεννήθηκε στα όρη της Κρήτης

  1. Ειδοποίηση προσθήκης: Το αντικριστό αρνί γεννήθηκε στα όρη της Κρήτης - radioaetos.com

Απάντηση